acupunctuur-rosmalen
Praktijk voor Iokai Meridiaan Shiatsu Rosmalen, Klassieke Acupunctuur en Chinese Kruidentherapie

Acupunctuur

 

Acupunctuur is na kruiden de belangrijkste behandel methode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur.

De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

acupunctuur-in-rosmalen

Basisprincipe

Het basisprincipe van de Acupunctuur is evenals bij Shiatsu de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie evenwicht verstoord. Acupunctuur is een TCG techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten in combinatie worden ingebracht. Hiervoor zijn in de loop der tijd allerlei strategieën ontwikkeld op basis van Nei Tsjing het leerboek van de Gele Keizer klassieke Chinese acupunctuur en de Nan-Ching The Classic of Difficult Issues beiden uit 200-300 v Christus. De stroom van de energie wordt daarmede krachtig beïnvloed en blokkades in de meridianen worden opgeheven. Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.

 

Bekendheid

Acupunctuur is verreweg de meest bekende TCG discipline in Europa. Deze bekendheid is ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur kunnen echter nog veel meer aandoeningen behandeld worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft een lijst gepubliceerd van ziektes, waarvan onomstotelijk vast staat dat zij door middel van acupunctuur te genezen, c.q. te verbeteren zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization) is de autoriteit voor gezondheid van de Verenigde Naties.

Zij is leidinggevend als het bijvoorbeeld gaat om wereldwijde gezondheidsaangelegenheden, het vaststellen van normen, standaarden en beleid, en voorzien in technische ondersteuning van landen en het monitoren en inschatten van gezondheidstrends.

 

Lijsten

De WHO stelde al in 1973 een lijst op (zie hieronder) met ziekten en aandoeningen die een goede indicatie zijn voor acupunctuur.

In 2003 verscheen een uitgebreid rapport, waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. De publicatie is gebaseerd op door de WHO geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen, die uitgevoerd zijn vóór 1998. Het rapport bevat een lijst met vier categorieën van ziekten, symptomen en aandoeningen. (download de lijst hier in PDF). Het ontbreken van een aandoening in deze lijst wil niet zeggen dat acupunctuur geen effectieve behandeling is, maar dat er tot 1998 nog geen afdoend onderzoek naar was gedaan.

Allergieën
Voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen.

Borst
Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen.

Gewrichten
Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie
Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject.

Hoofd
Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd.

Huid
Transpiratie problemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

Interne klachten
Bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht.

Keel, neus, oor
(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

Klachten bij kinderen
Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking.

Ledematen
Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen
(chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Mentale stoornissen
Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.

Ogen
Ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid.

Spijsvertering
Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, gal aandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buik rommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien.

Urinewegen
Urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen
Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.

Zenuwstelsel
Hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct).

Zwangerschapsklachten
Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.

 

Ervaringen

Ik heb persoonlijk zeer goede ervaring met klachten aan het bewegingsapparaat; pols, elleboog- schouder nek rugpijn, enkel knie heupgewrichtsklachten. Meer tijd heb ik nodig bij mensen met een burn out; echter op termijn zie ik ook deze mensen opknappen. Klachten als vermoeidheid, migraine, allergieën bestaan vaak al langere tijd; dientengevolge duurt het ook langer om in een nieuwe stabiele balans te geraken.

Rondom zwangerschap en bevalling is acupunctuur ook zeker geïndiceerd. Het meest bekende is het gebruik van moxa voor het draaien van de foetus bij stuitligging, maar ook het stimuleren van de ontsluiting bij over tijd zijn is geïndiceerd. Echter ook vermoeidheid, misselijkheid, harde buiken, oedemen kunnen na acupunctuur verbeteren.

Eigenlijk is iedere disbalans in het lichaam veroorzaakt door wat dan ook, een indicatie, zeker in combinatie met mijn Iokai Meridiaan Shiatsu therapie, kan hieraan therapeutisch worden gewerkt.
De volgende lijst geeft een beeld van indicaties, echter het te behalen resultaat van de behandeling zal altijd met de patiënt besproken worden.

Lijst met aandoeningen die met Acupunctuur goed te behandelen zijn:
(bron: Wereldgezondheidsorganisatie )

aambeien
acné
ademhalingsklachten
allergie
anemie
arthritis
artrose
blessures
bronchitis
cystitis (blaasontsteking)
depressie
epicondylitis (tennisarm)
fobieën
hartklachten
hernia
herpes zoster
hoesten
hoge bloeddruk
hoofdpijnen
hooikoorts
hormonale klachten
huidklachten
hyperventilatie
impotentie
irritaties
lage rugklachten
maag- en darmklachten
menstruatieproblemen
migraine
nervositeit
oorklachten
psychische problemen
sinusitis (bijholte ontsteking)
slapeloosheid
trigeminus neuralgie (aangezichtspijnen)
verslavingen alcohol, drugs, tabak  enz. enz.